В процеса на работа забелязах, че все по-вече хора губят смисъла и мотивация от борбата за утрешният ден! Много е тъжно когато пред мен застане човек (млад, стар или дори дете) и започне разговора с – „Не знам какво да правя с живота си! Всичко е пълен хаос! Нищо не ме радва! Не виждам смисъл в нищо! Тъжно ми е постоянно! И т.н.“

Тогава задавам въпроса – „Кажете ми, кои са трите най-важни неща за Вас? Вашите три приоритета!?!“. Отговорите в повече от 90% са следните „Семейството, работата, децата, да си изплатя кредита, родителите ми, мъжът ми, жена ми, приятелите и ред подобни“.

Ииииииииииииииииииии , става интересно……

Ще се опитам да ви начертая един път на онези УСПЕЛИТЕ ХОРА, които в тъмнината на нашето съзнание наблюдаваме със завист, възмущение дори и злоба , защото не ни стиска да положим усилие и станем като тях!

Ще се опитам да ви дам формулата за един осмислен живот. Живот пълен със смисъл и съдържание.

Всичко за всеки е различно, но има един елемент които е непроменлива величина и той е АЗ! АЗ СЪМ, АЗ ИСКАМ, АЗ ИМАМ НУЖДА, АЗ МЕЧТАЯ, АЗ ЖЕЛАЯ, АЗ СЛЕДВАМ, АЗ ПРЕСЛЕДВАМ и всичко онова което ни дава усещането за нашия комфорт, за нашето усещане за света и хората около нас. Много често в натовареното ежедневие ние забравяме за АЗ! За себе си и от какво имаме нужда, какво ни радва, какво ни прави щастливи, до къде искаме да стигнем, да мечтаем. В този момент без да полагаме усилия ние губим най- ценното си притежание – ДА ПОСТАВЯМЕ ЦЕЛИ И ДА ГИ ОТСТОЯВАМЕ ДО ТЯХНОТО ПОСТИГАНЕ! Тогава губим усещането ни за цветове и става сиво и мрачно и колкото по-дълбоко навлизате в тези дебри, толкова по-тъмно става. Как да намерим красота в тъмното, като погледа ни се нуждае от светлина за да види чудото което е на една цел разстояние?

Не е трудно! Просто помислете за себе си и за това от какво имате нужда вие самите и когато започнете да задоволявате вашите потребности ПРОМЯНАТА ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ НЕУСЕТНО! Тогава ще откриете смисъла във вашият живот. Тогава ще започнете да мечтаете. Тогава ще напълните дните си със смисъл и съдържание и ще ви стане по светло!

Всяка промяна изисква време и постоянство, защото вкостенените навици трябва да се трансформират и ако ви е трудно в началото да поставяте цели не се притеснявайте да потърсите помощ! Онези успелите хора го правят, защото знаят, че няма нищо лошо в това да се обърнат към специалист за помощ!

Помислете и сами си отговорете….

Когато човек не уважава себе си – може ли той самият да дава уважение или да получава?

Когато човек не обича себе си – може ли да обича истински и да позволи да го обичат?

Трудно може да се получи обратна връзка, ако ние самите нямаме развито чувство и потребност за задоволяване на нашите потребности. Това е закономерност и е важна

– Обичай за да те обичат!

– Давай за да получиш!

– Уважавай за да те уважават!

– Поставяй цели за да се научиш да се бориш!

Но всичко това през АЗ (себе си), защото така ще научите и хората около вас да го правят към вас самите и ето без да усетите променяте цялата система от вредни навици в които се чувствахте загубени, като в лабиринт без изход (но мисля, че забравихте – вие сами влязохте там и трябва просто да си спомните къде е той – изхода)! Всичко което постигаме в нашият живот е нашият осъзнат избор! Безброй са примерите за хора родени в семейства с по-нисък статус, които успяват, защото искат и знаят формулата на АЗ! Не спирайте да мечтаете и ако ви е трудно да започнете наново, не се притеснявайте да потърсите професионална психологическа помощ! Поне опитайте и тогава решете кой е вашият избор за живот….

ВЯРВАМ, ЧЕ ВЪВ ВСЕКИ ЧОВЕК ИМА ЗАЛОЖЕНА ФУНКЦИЯ ДА БЪДЕ УСПЕШЕН, ЗАЩОТО ВСЕКИ ДЕН ВИЖДАМ ТОВА В ОЧИТЕ НА ХОРАТА КОИТО ПОЛОЖИХА УСИЛИЯ И ПОСТИГНАХА ЦЕЛТА!