Как да преборя страха?

СТРАХ….

Когато споменем тази дума изпадаме в дълбоки мисли за това негативно усещане, но много рядко си задаваме въпроса – Какво е страха?.

Той има много лица и само едно изражение и то не е от онези които ти дават сили за утрешният ден.

Страхът е мисъл или усещане на което ние самите даваме зона на комфорт и старателно отглеждаме в нашето съзнание. Колкото по-грижливо му даваме всичко необходимо за да расте, толкова по-голям става и превзема цялото ни същество, докато в един неусетен момент той става мотор на нашето битие и ни лишава от правото да усещаме други емоции, защото страхът е егоист и иска всичко за себе си. Аз давам едно много просто определение, помъчете се да премине през вас и да се опитате да го усетите за да намерите своята истина, защото никой от нас няма право да губи най-ценният ресурс – ВРЕМЕТО.

И СЕГА СИ ПРЕДСТАВЕТЕ СЛЕДНОТО…

Вземате едно семенце (негативна мисъл) и започвате да го отглеждате старателно като му подсигурявате всичко необходимо

  • тор – още негативни мисли;
  • вода – сълзи които подсилват усещането;
  • пространство – като разчиствате всички други мисли; и т.н.

и в един момент то ви се отблагодарява като е превзело цялото ви съзнание, НО се оказа, че сме отгледали бурен и той не ни дава това което търсим! Става мрачно и негатива расте с пълна сила. Вървим по улиците и буцата в гърлото ни присяда все повече, хората покрай нас се усмихват, а на нас това ни е чуждо – ТА НАЛИ ДО ВЧЕРА ТОВА БЯХ АЗ…. Факт , но нали вие грижливо отгледахте плевел и положихте достатъчно усилия той да стане ваш неизменен спътник!

Вече усещате ограбващата му сила и си задавате въпроса – /Как да спра да го усещам?/.

Не е лесно и ако очаквахте такъв отговор ще ви разочаровам, но мога да ви дам насоки как да се справите с него и да разберете, че той просто е бил ваш не дотам добър спътник.

Самата идеята за борба със страха в своята основа е неправилна, тъй като думата „борба” означава потискане на страховете със сила, а това, което е потиснато, рано или късно изплува. Затова борбата със страховете не решава проблема, а само позволява за известно време да се притъпи, и то не винаги. Трябва да се откажем от идеята за борба, тъй като борбата само засилва двойствеността, прави я по-реална и по-влиятелна, довеждайки до нови неприятности. За да се избавим от страха, е нужно не да го потискаме, а да го разберем, анализираме и видим в друга светлина – тогава той губи своята сила.

Обърнете се към себе си и се осмелете да мечтаете, защото страхът ви е лишил от това право. Ако ви е трудно в началото, напишете план които да виждате и да ви помага в трудният път на изкореняването. Потърсете специализирана психологическа помощ, ако ви е трудно, но трябва да се осмелите да рискувате. Страхът е навик, които успешно можете да промените, когато го заместите с нов и понеже по природа сме по лесно приспособими към негатива, затова ще ви трябва по-дълго време за изграждане на нов положителен навик. Застанете очи в очи със страховете си и си помислете, ако друг човек беше с вашите усещания какво бихте го посъветвали и в крайна сметка струва ли си да губим най- ценното си – ВРЕМЕТО – ТУК И СЕГА!

СТРАХЪТ НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДОБРЕ ОТГЛЕДАНА НЕГАТИВНА МИСЪЛ, ЗАТОВА ВЯРВАМ, ЧЕ АКО РЕШИТЕ ВИНАГИ МОЖЕТЕ ДА ГО ПРЕБОРИТЕ, ЗАЩОТО ЖИВОТА СИ СТРУВА ДА СЕ ИЗЖИВЕЕ, А НЕ ДА СЕ ПРОСЪЩЕСТВУВА И В КРАЙНА СМЕТКА СТИГАЙКИ ДО КРАЯ НА ПЪТЯ НИ – КАКВО ИСКАМЕ ДА ВИДИМ – СЛЕДА КОЯТО СМЕ ОСТАВИЛИ ИЛИ ПРОСТО ЕДНО ЖАЛКО СЪЩЕСТВУВАНЕ, ЗАЩОТО НЕ НИ Е СТИСКАЛО ДА ПОЕМЕМ ОТГОВОРНОСТ КЪМ САМИТЕ НАС!

АЗ СЪМ ПЕТЯ ТУХЛЕВА И ЗНАМ, ЧЕ МОГА ДА ВИ ПОМОГНА В ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ЛАБИРИНТА И ДА ВИ НАУЧА КАК ДА ОСМИСЛЯТЕ ДНИТЕ СИ!