Кризи в отношенията

Начало / Кризи в отношенията

Нужен ли ни е психолог, когато си имаме приятели?

Предполагаме, поне веднъж ви се е случвало, когато имате някакви проблеми или затруднения, от които не знаете как да излезете да си помислите за посещение при психолог, но бързичко да отпратите тази мисъл, защото се страхувате да не ви помислят околните за „луд”. Най-вероятно и сами сте си казвали в такива случаи: „Защо да плащам на някой да ми изслуша проблемите, когато имам достатъчно приятели?”

Прекрасно е, че имате до вас близки, които са готови да ви изслушат, но те (колкото и да са мили и подкрепящи) нямат онази професионална подготовка, която има психолога.

Той, психолога, няма да ви даде готови решения, които да следвате, но ще ви помогне да разберете защо сте объркани, ще обсъди с вас проблема, ще достигне до същината му и ще ви помогне да си върнете равновесието до степен, в която сами можете да вземете правилното за вас решение.

В какви случаи посещението при психолог може да ни бъде от голяма помощ?

 • Кризи в отношенията

Ние, хората сме социални животни и като част от социума попадаме в различни ситуации, които могат да нарушат баланса при общуването с околните. В различни етапи от взаимоотношенията ни се появяват различни препятствия и когато не им обърнем достатъчно внимание те се формират като проблеми, за които е нормално да потърсим професионална помощ.

 • Кризи на личността

На почти всеки се е случвало да се чувства не на мястото си в определен етап от живота си. Не се чувстваме добре в представите си за света и в усещането за себе си, раздразнителни сме без причина, обидчиви и неспокойни сме и трупаме недоволство в себе си. Ако не се справим с кризата на личността, тя ще се задълбочи и можем да изпаднем в депресии, да се изолираме от околните и т. н. В този случай приятел не може да ни помогне, тъй като кризата на личността най-често остава скрита дълбоко в нас и единствено специалист може да ни върне равновесието.

 • Социални кризи

Социалните кризи най-често се характеризират с бягство от общуване с хора, дистанциране от любими занимания, страх от провал и всичко онова, което може да ни даде един пълноценен живот.

 • Проблеми в общуването

Страхът от провал или притеснения да изказваме собствено мнение, защото може да се провалим също е често срещан проблем, с който е добре да се справим, тъй като неизказаното мнение може да доведе до много по – тежки последствия за психиката ни от грешното.

 • Преодоляването на страхове и фобии

Това е патологичен, силен, ирационален страх към определен обект, дейност или обстоятелство. Този страх се осъзнава от индивида като несъстоятелен и безпричинен, но не може да го преодолее сам, без намеса от специалист. Ако не бъдат открити източниците, страховете и фобиите могат да се превърнат в натрапчиви състояния, които да се превърнат в източници на психични нарушения и разстройства.

 • Изпадане в състояния на гняв и разочарование

Всеки е изпадал в подобни състояния, но когато станат рецидив и се проявяват често и без видима причина, това може да има непредвидими последици. Физическата проява на тези състояния е учестено сърцебиене, високо кръвно налягане и повишено ниво на адреналин и норадреналин.

 • Невъзможност за вземане на решения или трудности при изказване на мнение

Отново често срещан проблем. Почти на всеки се е случвало да мисли, че знае верния отговор, но или да не го каже от страх да не сгреши или просто да блокира и тогава най-лесното нещо се оказва като планина, която нямаме сили да изкачим…. Но изход винаги има…

 • Загуба на реалност, обърканост
 • Състояния на потиснатост, апатия и депресия

За съжаление се оказва, че депресивните състояния не само за много често срещани, но и че трудно се разпознават от околните. Ако не бъдат лекувани, депресиите могат да се задълбочат и това да доведе до много тежки разстройства и дори до мисли за самоубийства.

 • Състояния на страх, тревожност, паник атаки
 • Натрапчиви мисли и действия

Когато тялото ни е изложено на силно физическо или психическо натоварване е способно да включи механизми, с които да намери равновесие, но с времето разбираме, че сме отключили функция, която по-скоро ни пречи, отколкото да ни помага. Миенето на ръце по 100 пъти няма да донесе удовлетворение, връщането да проверим вратата заключена ли е по 10 пъти не ни дава сигурност и т. н.

 • Проява на агресия или раздразнение без видима причина

Без причина за околните, но там, вътре във вас има система на раздразнителност и тя създава нетърпимост. Когато в процеса на работа открием дразнителя, тогава много по-лесно може да се приучим да контролираме този момент.

 • Преживяно сексуално и/или физическо насилие

Травмата е изключително силна, а когато е съпроводена с чувство на срам се появява ефекта на бягство от действителността. Силно потиснато самочувствие и обърканост, нерешителност и слабо отстояване на позиция и т. н.

 • Състояния след загуба на близък човек

Преодоляването на загубата на близък човек е доста тежък и труден период, в който психолога може да бъде от много голяма помощ.

 • Състояния на стрес и професионално прегаряне
 • Трудности при преодоляване на житейски катаклизъм /развод, загуба на работа, смяна на жилище, населено място, комфортна среда, училище и др./

Когато човек е претърпял загуба е най-логично да потърси алтернатива, но за съжаление понякога това се оказва непосилна задача, защото сме изтощени психически и тогава мозъкът ни не работи правилно. В такива случаи е добре да потърсим помощ, защото колкото по-рано предприемем действия, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния си живот.

 • Фамилни и/или брачни проблеми
 • Злоупотреба с вещества

„Зависимостта към упойващи вещества“ е състояние на психическа и физическа зависимост към даден вид вещество (опиат), което въздейства върху централната нервна система, при което се изработва зависимост от приемането й. Колкото по-рано бъде открит този проблем, толкова по-леко и бързо ще бъде отстраняването му. При пациенти с някаква зависимост мерките трябва да бъдат наистина експертни, тъй като лечението изисква много търпение, разбиране и наблюдение.

От медицинска гледна точка наркоманията е рецидивиращо заболяване, при което се наблюдават неврохимични промени в мозъка. Познати са пристрастявания към няколко групи вещества – опиати (heroin morphine), кокаин, бензодиазепини (лексотан, диазепам), транксен, ксанакс и др.), психостимуланти (екстази, амфетамин и др.), алкохол, барбитурати.

 • Разстройства на храненето

Разстройствата на храненето са съвременния бич на подрастващото поколение и ако не се вземат навременни мерки, анорексията и булимията могат да нанесат на пациента непоправими щети.

 • Проблеми със съня
 • Дълготрайни психосоматични симптоми, без установени органични и физиологични причини.